dijous, 16 de juny de 2011

Europa i el món: una mirada més enllà de les nostres fronteres

El vell continent continua sent el melic del món. Una prova més l’estem vivint aquests dies, amb el brot de la bactèria “E-coli”. Un virus que ha causat a Europa varis morts, milers de malalts i que ha provocat pèrdues milionàries en el sector agrari, principalment a Espanya, però també en altres països exportadors de fruita i verdura. Una crisi en la que la Comissió Europea ha aprovat destinar 210 milions per compensar les pèrdues patides pels agricultors europeus a causa de l’enfonsament de les vendes d’hortalisses. Una crisi que ha posat en evidència les mancances comunitàries en la coordinació i gestió de l’alerta sanitària i de la que ningú ha assumit responsabilitats.

Però l’E-coli, que tanta tinta ha generat des de que es va detectar el primer cas a Alemanya, no és un fenomen exclusiu d’Europa. És una bactèria habitual de Llatinoamèrica, Àfrica i Àsia i que causa anualment milers de morts. Es calcula que 380.000 nens menors de 5 anys moren cada any per aquest bactèria. L’E-coli és un problema global. L’única diferencia és que la variant que està afectant l’estat alemany és molt virulenta. Si aquest tipus arribés a països en desenvolupament amb molts menys recursos sanitaris i econòmics, els efectes serien devastadors.

Desafortunadament, molt sovint es dóna el cas de què fins que un “problema” no pica a les nostres portes (o fronteres, com el cas de la immigració), no li prestem atenció. Temes clàssics com la pobresa, les ‘hambrunes’, les guerres, les desigualtats o més nous com el canvi climàtic estan presents als discursos dels representants europeus però els sentim molt llunyans. Les crisis econòmica, energètica, alimentària i climàtica són fenòmens amb una dimensió global que requereixen respostes a mig i llarg termini. En un món cada cop més globalitzat és important recordar, encara que només sigui de tant en tant, els compromisos i la responsabilitat que té Europa amb els països de la resta del món.

Lali Carrillo

1 comentari:

  1. I la rectificació del Govern d'Alemanya per quan?????

    ResponElimina